När behöver man upprätta en energideklaration?
Det är lag på att det ska finnas en energideklaration för en brf och andra byggnader som upplåts med nyttjanderätt, det vill säga även hyresrätter och kommersiella lokaler. Vidare krävs det för större byggnader som allmänheten har tillgång till, såsom vårdinrättningar, skolor och bibliotek. Dessutom säger lagen om energideklarationer att även byggnader som upplåts med äganderätt, till exempel villor, ska energideklareras när de uppförs eller i samband med att de ska säljas.
Undantagen som bekräftar regeln
Vissa undantag finns gällande krav på energideklaration. För byggnader som används inom industri eller verkstad eller är mindre än 50 kvadratmeter stora måste det inte finnas någon energideklaration. Sommarstugor och andra byggnader som nyttjas under en begränsad del av året ingår inte. Fastigheter där energianvändningen inte har som syfte att påverka inomhusklimatet till att vara minst 10 plusgrader behöver heller inte deklareras enligt lagen om energideklaration.
Varför behövs en energideklaration?
Syftet med energideklarationen är att kartlägga byggnaden och dess energianvändning samt utreda hur byggnaden kan energieffektiveras. I energideklarationen går det att även att se information om inomhusklimatet där bland annat uppgifter om OVK (obligatorisk ventilationskontroll) samt radonmätning redovisas.
Genom den obligatoriska platsbesiktningen får energiexperten möjlighet att se hur energifördelningen ser ut i fastigheten samt vilka energieffektiva åtgärder fastighetsägaren kan utföra för att minska energiåtgången. Att minska energianvändningen i en fastighet kan ske på flera sätt, dels genom att driftoptimera den befintliga utrustningen men även genom att byta ut befintliga installationer till mer energieffektiva. Energideklarationen med dess åtgärdsförslag blir därför ett bra verktyg och komplement till fastighetens underhållsplan. Byte av en befintlig installation till en ny leder oftast till en energibesparing då utvecklingen hela tiden går framåt. Därför redovisas åtgärdsförslagen med en livscykelanalys för att kunna se om åtgärden är kostnadseffektiv. Är kostnaden för åtgärden för hög i förhållande till energibesparingen är den mer lämplig att byta ut när underhållsplanen och den tekniska livslängden kräver ett byte.
När och hur ska energideklarationen upprättas?
En energideklaration gäller i tio år efter att den är registrerad hos Boverket. Det är byggnadsägarens ansvar att den uppförs i rätt tid. När det gäller bostadsrätter är det bostadsrättsföreningen som ska se till att dess byggnader energideklareras. Eftersom det är lag på energideklaration är det viktigt att den utförs och att den sätts upp i trapphuset för allmän beskådan. Kan du inte hitta den i din byggnad finns alla registrerade energideklarationer tillgängliga på Boverkets hemsida för beställning. Hittar du den inte i Boverkets register saknas giltig energideklaration för fastigheten och en besiktning måste göras.
Det är endast en oberoende energiexpert som kan utföra en energideklaration för bostadsrättsföreningar. En certifierad besiktningsman bokas in för en besiktning av den fastighet som ska energideklareras. Nya regler kräver att besiktningsmannen utför besiktningen på plats.